PeterpoetOm migFotonPeters dikterLänkarPeters färskaBlogg
Peterpoet
Om mig

Peterpoet

Så är jag kommen till internet. Jag, Peter Edström, alias Peterpoet. Jag är en poet och en konstnärssjäl som skrivit i mer än 19 år. I början av 2006 utkom jag med diktsamlingen "Andra halvlek…" på cd. Den har rönt stor uppskattning. Med diktsamlingen visar jag på den stora bredd livet innehåller, som med erotik, jobb och andlighet. 1993 gav jag ut diktsamlingen "Dikter för Livet" som togs emot med öppna armar och blev mycket populär. Så efter en tid i ett skrivande mörker tog jag pennan igen och började skriva.

Jag är 44 år. Jag bor i Stockholm, jorden, Europa, Sverige. Jag är mot åldersnojan som breder ut sig i vårt land som ett virus. Förutom att skriva och läsa, tränar jag 5-6 gånger i veckan, umgås med vänner, lagar gärna mat till fest och går gärna ut på lokal.

Detta skrev lokalpressen i samband med min första diktsamling "Dikter för livet" som kom sommaren 1993. Så här skrev journalisten Göran Granström för Piteå-Tidningen då han recenserade min diktsamling

"Ensamheten går som en röd tråd genom diktaren Peter Edströms debutbok Dikter för livet, som debutsamlingen heter, består av överraskande starka och känslosamma poem. 29-årige pitebon Peter Edström låter sig inte försjunkas i några flummiga omskrivningar. Han väljer att skriva rakt på sak om livet, om ensamheten och om längtan till det motsatta könet.

"Jag har druckit många flaskor/ utan att kvinnolår och heta bröstvårtor/ skrattat med mig efter fester"

Bakom dikterna utkristalliserar sig en vilsen själ som desperat söker efter någon att skratta och gråta mer. Olycklig kärlek och svek beskrivs på ett sätt som inte för tankarna till de klassiska skalderna. Edström har ett fräscht, ungdomligt och direkt språk, alls inte svårt att ta till sig. Det är både "grabbigt" och känsligt på samma gång.

"Ge mig lycka efterfesters rus/ så att jag kan spela klaviatur/ på damhud efteråt/ under mitt duntäcke med en dam av guld".

Diktsamlingen inleds med några mycket personliga dikter. Han skriver om och till åttaårige son som han inte träffar så ofta. Här finns dikter som på ett utlämnande sätt beskriver lidandet hos en tioåring när mamma och pappa skiljer sig. Det känns nästan påträngande att läsa, som om man är i färd med att snoka i någons personliga brev.

"Min gula nallebjörn/ ligger naken/ vid dunkudden/ utan att veta att tårarna rullar/ mamma".

Även om Dikter för livet en speciell diktsamling känns den bekant på något sätt. Edström säger själv att han gärna läser verk av Sture Dahlström, Dostojevskij och Charles Bukowski. Men det ligger nära till hans att associera till poeter som Ulf Lundell eller varför inte Mauro Scocco?

Peter Edström är född och uppväxt i Arvidsjaur och uppväxtorten och några av dess invånare finns omnämnda. Många känner säker igen sig, exempelvis "kepsmänniskorna i sina etthundrafyrtiotvåor" som drar runt Storgatan eller "hemmaplansskrevorna" som skrattat djävulskt varje gång han blivit fintad.

För den som vill vara kritiska kan Peter Edströms diktbok vara pubertal, provinsiell och alltför utlämnande. Sådana epitet vore djupt orättvist mot en debutant som förtjänar ett ordentligt erkännande.

GÖRAN GRANSTRÖM

Så här skrev Norrbottens-Kurirens journalist Tony Berglund:

Peter Edström, 29, öppnar sig som en bok och avslöjar sina innersta känslor i debutsamlingen Dikter för livet.

Ingenting utelämnas. I diktform beskriver han sina känslor när föräldrarna skildes, sina relationer till kvinnor, sina kontakter med vänner och sina politiska funderingar.

Det är en läsvärd samling dikter. Även för personer som normalt inte läser poesi. Boken beskriver en 29-årig svensk mans innersta tankar och hans minnen. Allt från ungdomstiden när han växte upp i Arvidsjaur till hans nuvarande tillvaro i Piteå. Edström har inte utelämnat någonting. Inte sens känslorna som svallade upp inom honom när föräldrarna skiljde sig för snart 20 år sedan.

"Min gula nallebjörn naken vid dunkudden utan att veta att tårarna rullar".

Kändes som ett svek

Många kanske tolkar detta som ett hårt angrepp på mor och far. Men så vill inte Peter att andra ska betrakta den ovan citerade dikten.
   – Jag älskar mina föräldrar. men när de skilde sig kändes det som ett svek mot mig. Min högsta önskan är ju bara att de ska återförenas. 
   Edström Skriver på ett rakt och i många fall mycket träffande sätt. Det handlar inte om något finlir med ord och tänkvärda formuleringar. Händelser direkt ur livet ger dikterna kraft och trovärdighet. Boken känns äkta.
   Alla bekanta till Peter hittar säkert en eller flera dikter där de känner igen sig. Mycket av det som sker kretsar kring händelser i Arvidsjaur och Piteå. Men det behöver inte skrämma bort andra länsbor eller svenskar från att läsa boken. Här finns mycket som återspeglas i alla hörn av vårt land. Tvärtom ger den starka lokala prägeln dikterna en identitet och alla som varit Piteå eller Arvidsjaur kan lätt skapa en egen bilder i fantasin.
   – Jag skriver om sådant jag upplevt. Det bara poppar upp. sedan skriver jag ner mina tankar i versform och på något sätt känns det bra att ha våga ge ut den samlingen dikter.

Positiva omdömen

Boken har mötts av mycket positiva omdömen.
   – Det är jätteroligt. Till och med mina föräldrar, som först blev betänksamma, har tagit den åt sig.
   Kanske fungerar skrivandet som en ventil och en biljett bort från ensamheten? För i Peters dikter återkommer ständigt sökandet efter någon att dela tillvaron med.

"Ge mig lycka i festers rus så att jag kan spela klaviatur efteråt under mitt duntäcke med en dam av guld".

Läser Lundell

Själv läser Edström gärna Sture Dahlström och Ulf Lundell. Charles Bukowski och Dostojevskij är et par andra poeter vars verk han gärna fördjupar sig i. Trots att boken alldeles nyligen släppts, på eget förlag, är några redan på väg att tonsättas av norske musikern Karl-Olav Aronssen.

Peter Edströms debut som författare är beundransvärd och hans nya karriär har fått en rivstart.

Tony Berglund

PITEÅ, Kuriren
Copyright Peter Edström